Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těstoviny

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenicepitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit ve vroucí osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).[1]

Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.

Obsah

  [skrýt

[editovat]Historie

Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.

[editovat]Druhy těstovin

[editovat]Plněné

  • Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. Tortellini [čti tortelíny, množné číslo od italského slova tortellino, v překladu "malý koláček"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě kroužku neboli prstýnku s různými náplněmi pocházející z italské provincie Bologna. Vybrat si můžete tortellini s náplní masovou, sýrovou, houbovou, ricotta/špenát nebo ravioli (taštičky) s masovou náplní. Tradiční výrobci tortellin jsou Pastifico Bolognese a Azienda Cerlacchia.
  • Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Ravioli [množné číslo od italského slova raviolo, pocházející ze slovesa riavolgere "zabalit"] jsou italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní, typické pro italský region severní Itálie Emilia Romagna. Vybrat si můžete i tortellini (kroužky) s náplní masovou, sýrovou, hříbkovou či ricotta/špenát.
  • Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
  • Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Cannelloni (čti kanelóny) jsou těstoviny ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou. Canelloni nevyžadují předvaření a jsou cca 8 - 10 cm dlouhé a mají průměr cca 2 cm.

[editovat]Neplněné

  • Spaghetti: těstoviny, v češtině špagety.
  • Spaghettini: velmi tenké špagety.
  • Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté.
  • Makkaroni: široké roury.
  • Linguine: tenké, placaté špagety.
  • Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle).
  • Tagliatelle: široké nudle.
  • Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
  • Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
  • Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky.
  • Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
  • Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
  • Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků.
  • Fusilli: vřetena.
  • Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
  • Radiatori: tvar noků s žebrováním.
  • Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
  • Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'.
  • Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny.
  • Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S.
  • Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu.

[editovat]Polévkové

  • Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
  • Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
  • Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi.
  • Anellini: malé kroužky.
  • Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety.
  • Conchigliette: mořské ulity.
  • Farfalline: farfalle v malém provedení.