Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parní hrnec

 Uvařit snadno, rychle, chutně, zdravě a zároveň dietně již dnes není žádný problém. Parní hrnec to dokáže. Parní hrnec je kuchyňský elektrický spotřebič, ve kterém se pokrmy připravují ve vodní páře. Nabízí ale také řadu dalších funkcí jako je pečení, dušení potravin, ohřívání či rozmrazování.

Parní hrnec ohřívá vodu, přeměňuje ji na vodní páru a ta poté prochází jednotlivými nádobami, kde jsou uloženy potraviny a nakonec se vrací zpět na dno do odkapávací misky, kde zkondenzuje.

Parní hrnec tvoří pět následujících částí - základna parního hrnce, odkapávací miska, nádoby na potraviny, poklice, miska na drobné potraviny.

  • V základně parního hrnce se nachází topné těleso a dále většinou i vypínač, časovač, měrka na množství vody a elektrická šňůra. Do této části se nalévá voda.
  • Odkapávací miska slouží jako nádoba pro sběr kondenzované páry a drobných zbytků potravin, které se mohou uvolnit během vaření. Po každém vaření je nutno nádobu vylít.
  • Nádoby na potraviny jsou většinou dvě nebo tři a staví se na sebe, nad základnu parního hrnce. Nádoby jsou plastové nebo skleněné a ve spodní části mají otvory pro proudění vodní páry. Je možné použít při vaření i pouze jednu nádobu, vždy záleží na množství potravin, které chceme vařit.
  • Poklice tvoří poslední vrchní část parního hrnce. Zaklápí horní nádobu na potraviny a umožňuje oběh páry. Aby nedošlo k přetlaku v hrnci (parní hrnec není tlakový hrnec), jsou v poklici většinou 2 otvory, které umožní odchod nadbytečné páry z hrnce.
  • K parnímu hrnci většinou patří i miska nebo i více misek na drobné potraviny. V těchto miskách je možné uvařit například kuskus, rýži, mnoho míchaných pokrmů, sladká jídla aj. Za stejným účelem je možné do parního hrnce vložit i plastové nebo skleněné vlastní misky.