Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýže

 

 

Rýže bílá

Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. V obchodě seženete rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.

 

Rýže parboiled

 

Tato loupaná rýže je upravena speciální technologií. Prvním technologickým krokem k dosažení tohoto druhu rýže je to, že se vakuuje. Poté následuje namočení do horké vody a pak opracování horkou vodou pod tlakem. Tím je dosaženo toho, že zrna na povrchu ztvrdnou a dojde ke zpevnění obilky. Rýže se díky tomu po uvaření nelepí.

 

Rýže jasmínová

 

Ucítíte ji na dálku. Má totiž jemnou květinnou vůni. Může vám připomínat rýži basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření lepí. Proto ji spíš použijte do nákypů nebo k různým druhům masa.

 

Rýže patna

 

Poznáte ji podle štíhlých dlouhých zrnek. Technologicky bývá upravována jako rýže parboiled. Po uvaření je sypká a suchá.

 

Rýže basmati

 

Určitě jste se s ní setkaly. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Často ji někteří rovnou označují za královnu rýží. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Bílou barvu získává odstraněním vnější slupky a leštěním. Je snadno a rychle stravitelná a přirozeně bezlepková.

Rýže naturalZe svého jídelníčku byste ji rozhodně neměly vynechat. Obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy, také vitamin B. Je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Tuhle rýži můžete udělat jako rizoto, zahustit s ní polévku a nebo ji připravit nasladko například s ovocem, zkrátka uvařit tzv. rýžový nákyp.

 

Rýže Arborio

 

Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota. Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente.

 

Rýže divoká - planá

 

Planá rýže, to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.

 

Bhútánská rudá rýže

 

Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.

 

 

Rýže Carnaroli

 

Řekneme-li slovo rizoto, většinu z nás napadne rýže Arborio. Existuje však druh rýže, který podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodný pro přípravu al-dente rizot. Ano, právě rýže Carnaroli může Arboriu směle konkurovat. Tato krátkozrnná rýže se pěstuje také v Itálii, je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí.

 

 

A kup nějakou rýži!

 

 

Možná rozlišujete rýži jen na rozvařenou a tu, co na talíři nedrží pohromadě. Ale je to škoda, protože nabídka je dost široká. Liší se chutí, barvou i výživovou hodnotou.

 

 

Rýži jsem neměla ráda. Vadila mi školní kombinace lepkavé rýže s univerzální hnědou omáčkou, a ani rodiče to moc nevylepšili, protože rýže se u nás v době mého dětství vařila jen jako nouzovka, když jsme třeba v sobotu dělali velký úklid.

Různé druhy rýže
Autor: 
SXC

Rýže má mnoho podob

Tehdy se u nás servírovalo rizoto s gothajem a to prostě není žádná velká pochoutka.

V obou případech šlo o nudná bílá zrnka bez jakékoli vlastní chutě. Alespoň mi to tak připadalo. Dneska už rýži jím a sama ji vařím, jelikož už mi došlo, jak různé podoby na sebe umí brát.

 

Chcete si pochutnat, nebo zhubnout? Možné je obojí

 

Při nákupu rýže byste měli myslet na dva základní možné úhly pohledu na tuhle potravinu, kromě ceny pochopitelně – sami si však musíte říct, který je pro vás důležitější. Můžete se řídit buď tím, jak rýže chutná a jakou konzistenci získá vařením (ano, do rizota skutečně patří jiná než k asijským pokrmům), nebo tím, zda se hodí či nehodí pro udržování linie a zda vašemu organismu krom samotné energie dodá také vitamíny či minerály. Umí to, ale zdaleka ne každá.

„Rozdíly mezi jednotlivými druhy rýže (bílá, jasmínová, basmati a podobně) jsou zejména chuťové a s tím jsou spojené rozdíly v použití k různým pokrmům. Zásadní jsou ale rozdíly u rýže bílé a natural,“ vysvětluje nutriční terapeutka z pražské Thomayerovy nemocnice v Krči Jitka Tomešová.

 

Co ovlivní technologie zpracování rýže

 

Rýže hnědá, natural, která neprošla bělením, podle Jitky Tomešové i odborných studií, obsahuje ve srovnání s bílou rýží více vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Obsahuje vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy, také vitamin B, a je v ní také spousta kalia, které reguluje obsah vody v těle. „Jsou přítomné právě v obalových vrstvách rýžových zrnek,“ dodává Tomešová. Navíc taková rýže obsahuje dost vlákniny, díky čemuž prospívá například střevní peristaltice.

Bílá rýže je pak vyloženě chudá na thiamin neboli vitamin B1, ale i hnědá rýže má své minusy, snižuje totiž vstřebávání železa a vápníku v těle, naštěstí nikoli zásadním způsobem. Chcete-li rýži hnědou, nebělenou, hledejte ji pod označením natural. Může být i neloupaná.

Zvláštní kategorií pak je rýže zvaná parboiled, což je rýže specifickým způsobem upravená – zpracovává se za zvýšeného tlaku pomocí páry ještě před vlastním loupáním. Většinou se k tomu používá rýže odrůdy patna.

Výsledek? Část výživově hodnotných látek se přímo ze slupky přesune přímo do rýžového zrnka. Takže parboiled je sice rýže loupaná, ale má zhruba dvojnásobné množství vitamínů a minerálů v porovnání s rýži loupanou klasicky. Typická pro ni je mírně nažloutlá barva, která vařením mizí, a to, že i po uvaření zůstává sypká. Někdy se o parboiled rýži hovoří také jako o rýži vaporizované.

Pozor, neplést rýži parboiled s rýží předvařenou, která bývá k mání ve varných sáčcích., to je něco úplně jiného a pro takovou rýži je naopak příznačný nízký obsah živin, který dorazíte tím, že se tato rýže vaří ve velkém množství vody.