Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mýty o hubnutí

 Odborníci totiž varují, že většina novoročních dietářů sice nějaké kilo zhubne, ale z drastického dietního režimu onemocní a do plavek jim nová vysněná postava nakonec nevydrží. Čemu se vyhnout, aby neměli pravdu? Deník Aha! přináší 20 nejčastějších omylů.

1. Je leden, začínám hubnout!

Leden není pro zahájení diety ideální. Obranyschopnost organismu jede na plné pecky kvůli nepřízni počasí a nedostatku slunečních paprsků, přísná dieta ji jen zatíží a onemocníte – chytnete první virózu či chřipku.

2. Začínám jíst úplně nově!

Jestli se přesto chcete nyní snažit zeštíhlet, jídelníček zpočátku jen lehce upravte – omezte smažené, tučné a sladké a jezte 400 gramů zeleniny denně. A začněte 3krát týdně hodinu sportovat (rychlá chůze, plavání, jízda na rotopedu).

3. Snídám, ale nevečeřím!

Opět chyba. Jíst se má v pravidelných intervalech 5 až 6krát denně. Důležitá je i večeře cca 2 až 3 hodiny před ulehnutím.

4. Hromady zeleniny nepomohou!

Jestli se cpete jen zeleninou, určitě zhubnete. Budou vám ale chybět bílkoviny a přijdete o svaly.

5. Zelenina je i kukuřice!

I zelenina se musí umět vybírat. Pokud si dáte v rychlém občerstvení vařenou kukuřici místo hamburgeru, je to skvělé. Pokud bude tvořit v zeleninovém salátu většinu, stane se i z něj kalorická bomba (100 g kukuřice = 440 kJ, 100 g bílého zelí = 105 kJ).

6. Nejím pečivo!

Chyba, pečivo dodává energii, bez něj budete unavení.

7. Kupuji si jen tmavé pečivo!

Tmavé sice evokuje celozrnné, ale je často dobarvované (i karamelem, tedy cukrem). Sáhněte raději po baleném celozrnném pečivu, skvělý je např. žitný pařený chléb.

8. Snídám vločky, chléb jím večer!

Směsi vloček jsou ke snídani ideální např. s jogurtem. K večeři je ale vhodnější zelenina s bílkovinou (libové maso, ryba, tvaroh, sýr cottage).

9. Hubnu s müsli!

Zařadit do jídelníčku müsli je skvělé, ale ne slazené cukrem a tzv. pečené. Ideální je směs různých druhů vloček a semínek (dýňové, lněné) ideálně s čerstvým ovocem a např. jogurtem. A pozor, müsli je podobně energeticky hodnotné jako pečivo, ale zdravější – je celozrnné.

10. Jím nízkokalorickou stravu!

Tukožroutskou polévkou a podobnými dietami sice zhubnete, ale zpomalíte si metabolismus. Tato chyba se vám vymstí jojo efektem.

11. Držím ovocnou dietu!

Nebudeteli jíst nic jiného, zřejmě zhubnete. V redukčním jídelníčku by ovoce mělo být vzhledem k obsahu cukrů zastoupeno jen 100 g (součástí zdravého životního stylu je 400 g zeleniny a 200 g ovoce denně).

12. Po cvičení už nejím!

Chyba, budete vyčerpaní a tělo začne energii ukládat. Těsně po cvičení si dejte jablko a doma pak zeleninový salát s kouskem libového masa.

13. Jedno jídlo denně nahrazuji koktejlem!

Jde o hloupost, hubnutí tím neurychlíte. Koktejl nebo výživová tyčinka nahradí jídlo ve chvíli, kdy nestíháte. Zdravěji než rychlé očerstvení (hamburger, majonézový salát s houskou).

14. Jedno pivo neuškodí!

Chceteli hubnout, na alkohol zapomeňte. Malé pivo či dvě deci suchého vína (ne více) mohou být součástí jídelníčku v rámci zdravého životního stylu.

15. Cvičím ráno i večer!

Všeho moc škodí, ráno hodina v bazénu a večer na aerobiku sice hubnutí podpoří, budete ale vyčerpaní. Spíš oslabíte svoji obranyschopnost a onemocníte.

16. Nejím přílohy!

Zcela vyloučit přílohy je hloupost, nebudete mít energii. Omezte je na polovinu a jejich chybějící část nahraďte zeleninou.

17. Vážit si jídlo je hloupost!

Právě naopak, chceteli být úspěšní, je třeba číst nutriční hodnoty na obalech potravin, ale i si je zpočátku zvážit. V kelímku obvykle nebývá 100 g, na které jsou hodnoty na jeho obale uvedeny.

18. Mám zakázanou kávu!

Jednu, dvě kávy denně bez cukru a smetany si dát můžete.

19. Kupuji light potraviny, je v nich málo tuku!

Vyhněte se jim. Většinou jde jen o trik výrobců, jak na nás vydělat. Může se stát, že light výrobek má stejně či dokonce více energie než nelight.

20. Hubnu s biopotravinami!

Proč ne, mohou být součástí zdravého životního stylu. Biouherák, biosmetana a ostatní potraviny jsou ale stejně energeticky hodnotné jako nebiopotraviny.